Instruirea formatorilor privind siguranța biologică în laboratoare
- 224 views
Siguranța biologică în laboratoare (Biosafety) se referă la măsurile concepute pentru a proteja personalul de laborator, cercetătorii și publicul de expunerea accidentală sau involuntară la agenți biologici. Măsurile de biosecuritate includ utilizarea echipamentelor de protecție personală (EIP), cum ar fi mănuși, ochelari de protecție și halate de laborator, precum și implementarea procedurilor standard de operare (SOP) pentru manipularea, depozitarea și eliminarea materialelor biologice. De asemenea, laboratoarele și instituțiile de cercetare folosesc dispozitive fizice de izolare, cum ar fi dulapuri de biosecuritate și hote, pentru a preveni eliberarea agenților biologici. De regulă, laboratoarele și unitățile de cercetare sunt proiectate și concepute structural pentru a preveni posibilele degajări. Scopul acestor măsuri Biosafety și a regulamentelor de activitate în laboratoare este de a crea un mediu de lucru sigur.
În acest context, în perioada 20-24 mai 2024, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a avut loc o activitate de instruire pentru formatori – modulul Biosafety, organizată în cadrul subproiectului „Fortificarea educației prin cercetare în medicină (FORCE_Med)” – parte a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” din Programul de Îmbunătățire a Învățământului Superior al Ministerului Educației și Cercetării, finanțat de Banca Mondială, realizată de către expertul Elena Romancenco.
În deschiderea evenimentului, academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, a menționat că activitățile subproiectului FORCE_Med țin de dezvoltarea spațiilor pentru instruire și activitatea de cercetare, crearea unei culturi științifice a tinerilor conform standardelor internaționale de bune practici – GLP (Good Laboratory Practicies) și GCP (Good Clinical Practicie). Astfel, în cadrul a două centre noi – Centrul de Medicină Moleculară și Centrul de Medicină Personalizată – vor fi create condiții pentru personal în corespundere cu cerințele contemporane pentru laboratoarele biomedicale, ce subsecvent necesită dezvoltarea cunoștințelor și abilităților practice cu referire la organizarea corectă a activităților din toate punctele de vedere, inclusiv a siguranței biologice. Activitățile din cadrul instruirii, dar și diseminarea lor către participanți, implementarea în activitatea didactică și științifică curentă va permite obținerea unor competențe extrem de importante, în special în contextul evenimentelor din perioada pandemică.
La activitatea de instruire au participat 20 de cadre didactice și științifice, care au obținut statut de formator în acest domeniu. Ulterior, ei vor transmite cunoștințele și abilitățile obținute colegilor și studenților, vor asigura implementarea acestora în laboratoarele Universității, inclusiv dezvoltarea bunelor practici prin elaborarea documentelor-cadru și a procedurilor operaționale standard. Astfel se va asigura îmbunătățirea, modernizarea și creșterea calității procesului educațional la toate nivelurile de studii prin reconfigurarea instruirii din perspectiva formării de competențe noi, dar și instituirea unui nivel de protecție biologică necesar în cadrul realizării activităților practice ale studenților, masteranzilor și studenților-doctoranzi, la diferite discipline ce includ lucrări de laborator.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii