Toți copiii au dreptul la o copilărie fericită, au dreptul la educație și la integrarea în societate ! ! !
Având drept scop educația incluzivă și îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu Sindrom Down, prin oferirea de suport specific copiilor cu sindrom Down și părinților acestora, membrii Direcției Proiecte a Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Republica Moldova au participat la evenimentul organizat de Complexul Pilot de Pedagogie Curativă Orfeu cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, pe data de 20 martie, curent. Tinerii voluntari au desfasurat o serie de activitati distractive implicand copiii: au pictat in culori vii cele mai frumoase idei, au modelat figuri din plastilina, au realizat exercitii de euretmie impreuna cu ei. In final toti copiii au primit dulciuri si laudele parintilor pentru creativitatea si entuziasmul de care au dat dovada. Activitatea data se numara printre sirul de actiuni dedicate omagierii a 70 de ani de la Fondarea Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie ” N. Testimitanu”.
Ce este sindromul Down? – Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oară, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul și geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit că Sindromul Down era cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este greu de apreciat în momentul naşterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor. Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice și caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă obișnuită şi activă.
Ca parte a societății noastre, atât copii cât și adulții cu sindrom Down, trebuie să fie pe picior de egalitate cu ceilalți membrii ai ei, să se bucure de aceleași drepturi, să beneficieze de aceleași oportunităţi şi alegeri.
Persoanele cu sindrom Down se pot confrunta cu unele provocări, cum ar fi abandonarea şi/sau separarea de comunităţi; discriminarea și tratarea inegală în sistemele de educație, sănătate, muncă; chiar și lipsirea dreptului de a se căsători, de a avea relații sau familii, etc. Acestea împiedică persoanele cu sindrom Down să se bucure de drepturile fundamentale ale omului. Responsabili pentru această stare de lucruri pot fi familiile, specialiștii din educație, sănătate, servicii sociale, autoritățile sau chiar publicul larg.
Persoanele cu sindrom Down sunt oameni în primul rând, care pot avea nevoie de sprijin suplimentar, dar trebuie să fie recunoscute ca membrii egali ai societății, fără discriminare pe bază de handicap.
“Persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor ar trebui să primească asistența și protecția necesară pentru a se putea bucura în mod egal de drepturile acestor persoane cu dizabilitați” (preambulul (X) din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (UNCRPD)
Studenţii USMF sunt cei, care pe lîngă orele studiate, îşi propun încă din primii ani de facultate să se manifeste în ajutorul construirii unei societăţi informate. Deja câţiva ani la rând, ei vin în fiecare liceu, colegiu, localitate spre a iniţia populaţia în profilaxia, metodele de diagnostic şi de tratament ale tuberculozei. Ghidaţi de un scop nobil, cel de a sensibiliza sufletul fiecărui cetăţean şi a induce receptivitatea, în cadrul proiectului “Oprim Tuberculoza în timpul generaţiei noastre”, studenţii au instruit peste 35000 de persoane din întreaga ţară.
Pe 24 martie – Ziua internaţională de combatere a tuberculozei, studenţii au organiăat un flash mob in parcul Pieţii Marii Adunări Nationale, împărţind pliante şi măşti de unică folosinţă. De asemenea, a fost realizat şi un video informativ cu acest scop.
video: https://www.youtube.com/watch?v=tTrKigX7Fw8&feature=share
Ziua mondială de combatere a SIDA, sărbătorită pe 1 decembrie în fiecare an, este dedicată creșterii gradului de conștientizare a pandemiei de SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV. Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele respective.
Un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007, aceasta fiind una dintre cele mai distructive epidemii din istorie. În Republica Moldova,în prezent sânt înregistrate peste 7500 de persoane infectate cu HIV. Această infecţie preponderent afectează persoane tinere de vîrstă reproductivă, apte de muncă (15-39 ani – 83,95%) și are tendinţa de a se extinde şi în rîndul populaţiei rurale (36,70%). În acest sens, se menţine la un nivel înalt transmiterea heterosexuală (84,32%).
Sunt foarte multe de făcut, dacă se vrea un viitor fără SIDA. Va fi nevoie de continuarea investițiilor, angajament și inovare pentru a atinge nivelul de zero infecții noi cu HIV, zero discriminare și zero decese cauzate de SIDA.
În această Zi Mondială de combatere a SIDA, studenţii USMF “Nicolae Testemiţanu”, în special membrii direţiei Proiecte a ASRM, şi-au reafirmat angajamentul de a face ca SIDA să țină de domeniul trecutului, venind cu noi activități de informare a populației privind importanța diagnosticului precoce a prezenţei virusului HIV, protejarea și profilaxia apariției acestei maladii.
În acest an, împreună cu Societatea de Planificare a Familiei din Moldova și Liga Persoanelor care trăiesc cu HIV din Republica Moldova, studenţii USMF „Nicolae Testemiţanu” au împărțit pliante și alte materiale informative în centrul capitalei. De asemenea, au împărțit panglici roșii tuturor studenților, rezidenților și tinerilor medici din cadrul Campusului Studențesc, ca semn al solidarității faţă de persoanele depistate cu HIV pozitiv și a celor care trăiesc cu SIDA și promovând ideea Asistența Medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiesc cu HIV.
De asemenea, Societatea de Planificare a Familiei din Moldova, în parteneriat cu Coaliția Nediscriminare (CND) şi Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, a organizat un şir de conferinţe pe aceeaşi temă – Asistență medicală nediscriminatorie pentru persoanele care trăiesc cu HIV pentru studenții medicinişti cu scopul de a sensibiliza, dar și de a elimina stereotipurile față de persoanele care trăiesc cu HIV.
Respectarea autonomiei și confidențialității, elaborarea și adoptarea documentelor de politică nediscriminatorie, dar și prezentarea exemplelor de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV, au constituit unele dintre subiectele abordate de către experții Rodica Gramma, Olesea Doronceanu, Ana Furtună și Oxana Gumennaia.
În acest context, participanții au mulțumit organizatorilor pentru informația prezentată, precizând că toți studenții, începând cu anul întâi, ar trebui să cunoască cine sunt persoanele care trăiesc cu HIV și cum să-i ajute din punct de vedere medical dar și al integrării sociale.
Stimulaţi de sentimentul civil şi dorinţa de a aprinde încă o dată lumina cunoaşterii problemei ce ne urmăreşte zilnic, marcaţi de progresul infectării de Tuberculoză zilnic şi creşterii rezistenţei bacilului Koch, 13 studenţii ai USMF „Nicolae Testemiţanu”, s-au alăturat participanţilor „TBNet Academy, Chişinau” în promovarea profilaxiei TB , diagnosticului şi tratamentului patologiei.
Cordula Ehlers, participant din Germania în cadrul proiectului, a ghidat organizarea Itinerarului TBC, care presupunea 7 staţii (infectarea, simptome, diagnostic, tratament, complicaţii, deces, vindecarea). Astfel studenţii în rol de actori, simulau cit mai evident toate manifestările şi necesităţile fiecărei etape a acestei patologii, iar ritmul jocului a trezit curiozitatea atît participanţilor, cît şi vizitatorilor Complexului Cultural „Orheiul Vechi”.
Modalitatea simplistă de promovarea a cunoaşterii TBC a fost recepţionată cu drag de trecători, curioşi ce se va întîmpla la următoarea staţie!
Poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151409834320303.1073741830.293334845302&type=3
Teddy Bear Hospital este un Proiect Internaţional de Sănătate Publică, adresat copiilor între 3 şi 12 ani, scopul său fiind învingerea fricii copiilor vis-a-vis de medic şi spital. De asemenea, aceasta prezință și o bună oportunitate pentru studenții mediciniști de a se apropia de copii, de a interacționa cât se poate de apropiat cu ei, pentru a-și dezvolta abilităţile psihologice și sociale, absolut necesare pentru viitoarea profesie.
Micii pacienţi sunt de cele mai multe ori introduşi brusc într-un mediu spitalicesc. Acest lucru poate fi un inconvenient pentru ei, mai ales atunci când este asociat şi cu examinări sau tratamente, deci, din perspectiva lor, cu durerea. Copiii sunt mai speriaţi decât adulţii atunci când trebuie să viziteze medicul deoarece, la fel ca şi întunericul, necunoscutul este înspăimântător.
Proiectul Teddy Bear Hospital a fost organizat în cadrul a două grădinițe și a unui gimnaziu-internat din capitală. Studenții USMF “Nicolae Testemițanu”, pe parcursul a două-trei ore s-au jucat cu copii într-o atmosferă plăcută şi prietenoasă, încearcând să-i familiarizeze cu ideea de spital sau cabinetul pediatrului, iar stetoscoapele, termometrele, au devenit pentru scurt timp prietenii copiilor, aceştia efectuând diverşi paşi ai unei examinări medicale, cum ar fi auscultarea reciprocă a cordului.
Desigur, dacă să ne referim la realitate, fiecare pacient examinat necesită, mai mult sau mai puţin un tratament. Astfel, cu suportul organizației Armata Salvării, în final doctorul Teddy a scris numeroase reţete care au inclus medicamente-dulciuri şi jucării din farmacia TBH pentru copii, aduncând cele mai sincere zâmbete pe feţele lor.
DIRECŢIA PROIECTE, orientată spre promovarea unui mod sănătos de viaţă, este implicată într-un şir de activităţi. În fiecare primăvară şi toamnă ASRM dă startul campaniei Doneaza sânge – fii erou! Dăruieşte o picătură de viaţă!. În cadrul colecţiilor mobile voluntare şi neremunerate, organizate în incinta USMF „Nicolae Testemiţanu” de către Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui cu suportul Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină, anual se prezintă peste 400 de studenţi voluntari de a umple punguţele destinate salvării câtorva vieţi. Astfel, se asigură aprovizionarea Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui cu componenţi sanguini, iar ca rezultat, se contribuie la diminuarea mortalităţii şi invalidizării populaţiei.