Asigură colaborarea și schimbul de experiență cu alte asociații studențești și cu instituții
medicale de peste hotare.
ASRM a aderat la International Federation of Medical Students Association (IFMSA), la 27 august 2015, care întrunește 130 de organizații - membre din peste 122 de țări, cu un potenţial de 1,3 milioane de studenți, antrenați în 13 mii de schimburi de experiență clinică și de cercetare. În structura IFMSA se disting 6 comitete permanente: Public Health (SCOPH), Sexual and Reproductive Health and Rights including HIV and AIDS (SCORA), Medical Education (SCOME), Human Rights & Peace (SCORP), Professional Exchanges (SCOPE), Research Exchanges (SCORE). În cadrul SCOPE și SCORE studenții au posibilitatea să participe la schimburi de experiență în țări precum: Germania, Italia, Belgia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Brazilia, etc.
În septembrie 2016, ASRM a devenit membră a European Medical Student’s Association (EMSA). S-au efectuat schimburi de experiență în cadrul proiectului Twinning cu Germania - orașele Munchen și Bonn, Croația – Rjeka și cu Serbia – Niss.
ASRM - parteneră a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR). Pe lângă astea, departamentul de Relații Externe menține parteneriatul între ASRM și FASMR (România), cu care organizăm în fiecare an 2 ediții de TransMed – un schimb de experiență cunoscut și îndrăgit de mediciniștii de pe ambele maluri ale Prutului, în conformitate cu situația actuală prezentă.
Mobilitatea studenteasca reprezinta avanscena pe pivotul careia experienta medicala isi contutreaza ponderea si directivele. Rolul experientei dincolo de granita Alma Mater vin sa demonstreze studentului medic o noua interfata care foarte simplu ii pune in vizor, prin comparare, doua clauze: ceea ce este eficace, dupa orizontul sau, in sistemul educational medical de acasa si ceea ce este mai putin bun si ar trebui imprumutat din centrul medical, universitatea sau laboratorul de unde isi desfasoara stagierea.
Tinem sa mentionam ca in Universitatea de Medicina si Farmacie “Nicolae Testemitanu “ din Republica Moldova se depun eforturi considerabile pentru sustinerea mobilitatii in rindurile studentilor si rezidentilor, programele Erasmus Mundus, MEDEA, Fosfom fiind doar unele din cele ce vin in intimpinarea viitorilor medici atit prin consiliere, posibilitate cit si prin integrare si calauza pe tot parcursul stagierii. Pe aceiasi unda, Asociatia Studentilor si Rezidentilor in Medicina din Republica Moldova promoveaza o politica activa de sustinere a tineretului studios pe directiva efectuarii stagiilor in universitatile, laboratoarele, spitalele si alte tipuri de institutii medicale cu care Asociatia Studentilor si Rezidentilor in Medicina isi are legaturile de colaborare. Un indicator de performanta in acest sens fiind numarul studentilor plecati in stagii peste hotare prin programe organizate de catre ASRM, indicator care sa triplat in anul universitar 2012-2013 in raport cu anul precedent, numarul studentilor plecati in stagieri crescind de la 57 la 184.
Pe aceasta cale, Asociatia Studentilor si Rezidentilor in Medicina din Republica Moldova vine sa incurajeze interesul studentilor in medicina si farmacie pe anvergura mobilitatii studentesti in programe realizate atit in cadrul IP USMF “Nicolae Testemitanu” din Republica Moldova, Asociatiei Studentilor si Rezidentilor in Medicina, Centrului de Informatii Universitare cit si individual sau prin alte programe.
SCOALA DE VARĂ BLS și ALS (iulie-august)
Unul din cele mai preferate programe de mobilitate a studenților anilor III-VI, pentru toate facultățile. Acest program de mobilitate este realizat în colaborare cu cu Organizația Studenților în Medicină de Urgență și SMURD Târgu Mureș. Programul școlii de vară prevede pentru lunile iulie-august stagii de 2 săptămîni în cadrul bazei aeriene de salvare SMURD Târgu Mureș. Ordinea de zi este constituită din cursuri, gărzi, ore practice în cadrul UPU SMURD Mureș și centrului de simulare în medicină de urgență care în final se incununează cu un examen teoretic și practic. Beneficiarii schimbului se bucură și de un program socio-cultural bine pus la punct in cadrul orașului medieval Sighișoara, zonei de agrement Weekend, imperativelor isorice Mureș, etc. Proiectul se afla la a patra ediție, în iulie-august 2014 numărul beneficiarilor fiind de 30.
Schimbul de experiență ViaMedica – unul din schimburile de studenți cu cea mai mare rată de succes din punct de vedere organizațional. Programul de mobilitate este realizat impreuna cu Institutul de Medicină și Framacie din Vinița, Ucraina și este adresat studenților în Medicină și Sănătate Publică. Programul se realizează o data într-un an universitar, în februarie-martie și este predestinat pentru 10-13 studenți din anii II- VI.
Schimbul de experiență MEDES – cel mai nou schimb de experiență. Programul de mobilitate este realizat impreună cu Institutul de Medicină și Framacie din Cernăuți, Ucraina și este adresat studenților în Medicină și sanătăte publică. Programul se realizează o data în anul universitar, în martie și este predestinat pentru 10-13 studenți din anii II- VI.
INTERFARMA (octombrie; martie-aprilie)
Cel mai popular schimb de experienta pentru studentii in farmacie. Se realizeaza o data pe semestru (semestrul de toamna: luna octombrie, semestrul de primavara: martie-aprilie). Interfarma este un proiect transnaţional de mobilitate ce presupune un schimb de experienţă profesională între toate universităţile de medicină si farmacie din România şi USMF “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, Republica Moldova, pe o perioada de o săptămână. In aceasta perioada studentii implicati in schimbul de experianta participa la cursuri si stagii impreuna cu studentii facultatii care ii primeste. Fiecare centru universitar participa atat prin promovarea proiectului, selectarea studentilor si organizarea plecarii lor in alte centre cat si prin acceptarea de studenti, acomodarea acestora si asigurarea unei bune desfasurari a proiectului la nivel local. In afara programului de studiu beneficiarii acestui schimb de expereienta se bucura si de un program social organizat.
INTERDENTIS (octombrie; martie-aprilie)
Cel mai popular schimb de experienta pentru studentii in stomatologie. Se realizeaza o data pe semestru (semestrul de toamna: luna octombrie, semestrul de primavara: martie-aprilie). Interdentis este un proiect transnaţional de mobilitate ce presupune un schimb de experienţă profesională între toate universităţile de medicină si farmacie din România şi USMF “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, Republica Moldova, pe o perioada de o săptămână. In aceasta perioada studentii implicati in schimbul de experianta participa la cursuri si stagii impreuna cu studentii facultatii care ii primeste. Fiecare centru universitar participa atat prin promovarea proiectului, selectarea studentilor si organizarea plecarii lor in alte centre cat si prin acceptarea de studenti, acomodarea acestora si asigurarea unei bune desfasurari a proiectului la nivel local. In afara programului de studiu beneficiarii acestui schimb de expereienta se bucura si de un program social organizat.
TRANSMED (noiembrie; martie-aprilie)
Cel mai popular schimb de experienta pentru studentii in medicina si sanatate publica. Se realizeaza o data pe semstru (semestrul de toamna: luna noiembrie; semstrul de primavara: martie-aprilie). TransMed este un proiect transnaţional de mobilitate ce presupune un schimb de experienţă profesională între toate universităţile de medicină din România (U.M.F. „Iuliu Haţieganu” – Cluj-Napoca, U.M.F. „Carol Davila” – Bucuresti, F.M.F „Victor Papilian” – Sibiu, , U.M.F. Oradea, U.M.F. Târgu Mureş, UMF „G.T. Popa” Iasi, U.M.F. Craiova, U.M.F. “Victor Babeş” Timişoara, F.M.F Brasov; F.M.F Galaţi) şi USMF “Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, Republica Moldova, pe o perioada de o săptămână. In aceasta perioada studentii implicati in schimbul de experianta participa la cursuri si stagii impreuna cu studentii facultatii care ii primeste. Fiecare centru universitar participa atat prin promovarea proiectului, selectarea studentilor si organizarea plecarii lor in alte centre cat si prin acceptarea de studenti, acomodarea acestora si asigurarea unei bune desfasurari a proiectului la nivel local. In afara programului de studiu beneficiarii acestui schimb de expereienta se bucura si de un program social organizat.