USMF „Nicolae Testemiţanu” - reprezentată la Congresul Asociației Chirurgilor Plasticieni din România
- vizualizări: 850
Conferenţiarul universitar Anatolie Taran, dr. hab. șt. med., și Alina Harea, studentă în anul V la Facultatea de Medicină nr. 1, au reprezentat Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” la cel de-al XVI-lea Congres al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România. Evenimentul, сu genericul Chirurgia plastică a secolului XXI, s-a desfăşurat în perioada 18-20 aprilie 2019, sub egida Academiei Române de Științe Medicale și a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, fiind o inițiativă comună a Asociației Chirurgilor Plastici din România şi a Clubului de Excelență în Chirurgia Estetică.
Reprezentanţii universităţii noastre au prezentat raportul „The Algorithm of Application of the Tissue Expansion Method in the Plastic Surgery of the Posttraumatic Sequelae”. Lucrarea s-a axat pe stabilirea particularităților epidemiologice în ce privește adresabilitatea pacienților supuși expansiunii tisulare, constatarea interdependenței dintre localizarea cicatricilor și gradul de utilizare a metodei de expansiune tisulară şi sistematizarea datelor referitoare la prezența complicațiilor. Totodată, rezultatele obținute au fost comparate cu cele din literatura internațională de specialitate, fiind identificate tehnicile de ultimă generație în privința îmbunătățirii metodei de expansiune tisulară și promovată această metodă în practica secţiilor de chirurgie plastică şi determinate consecințele funcționale, estetice, psihologice și sociale pentru pacient.
Potrivit studiilor efectuate vizavi de cazurile clinice ale pacienților cu expansiune tisulară, în perioada anilor 2014–2018, în Centrul Republican de Leziuni Termice au fost operaţi 40 de pacienţi cu vârste între 13-49 de ani, dintre care 23 de femei şi 17 bărbați. În rezultatul traumelor combustionale suferite de către 34 de pacienți şi a leziunilor traumatice (trei pacienţi) s-au dezvoltat platouri cicatriciale vaste şi contracturi articulare, în aceste cazuri fiind efectuată procedura dermotenzie, după introducerea expanderelor de silicon. Alți trei pacienți au fost supuși expansiunii tisulare, din cauza prezenței unui nev gigant la un pacient, după electrotraumă - la un pacient și a cicatricilor după flegmon cu sepsis - la un pacient. Vârsta medie a pacienților care au apelat la expansiunea tisulară a constituit în jur de 23 de ani. Ca urmare a efectuării expansiunii tisulare au apărut complicații la patru pacienți, inclusiv la trei pacienți – sub formă de necroză marginală, iar la un pacient – necroza țesutului adipos, situat deasupra expanderului. În cazul a 36 de pacienți nu au fost constatate careva complicații.
În concluzie, rezultatele obținute sunt similare cu cele reflectate în literatura de specialitate, cu o rată a succesului de 100%, în timp ce doar în 10 la sută dintre cazuri au apărut complicații minore, cu soluţionarea ulterioară a acestora. Expansiunea tisulară este un procedeu inedit în chirurgia plastică reconstructivă. În prezent, această metodă este cea mai efectivă metodă în domeniul reconstrucţiei plastice, ce oferă rezultate benefice şi pe termen îndelungat. Utilizarea acestei metode permite pacienţilor să se bucure de o schimbare majoră, astfel reintegrându-se mai ușor în societate.
Congresul Asociației Chirurgilor Plasticieni, 2019, a reunit specialiști din România și din alte ţări, oferind, prin intermediul conferințelor, prezentărilor de caz și a discuțiilor interactive, o analiză exhaustivă a celor mai actuale subiecte din domeniile chirurgiei plastice, estetice și microchirurgiei reconstructive, dermatologiei și terapiei intensive.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii