Consumul sau expunerea copiilor la fumul produselor de tutun le afectează inclusiv sănătatea mintală
- vizualizări: 495
În pofida strategiilor locale, regionale și naționale de prevenire, anual, mii de adolescenți dezvoltă dependență față de produsele din tutun, în special din cauza expunerii frecvente la fumul de țigară. În acest sens, reprezentanții Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova au inițiat o colaborare regională europeană pentru controlul tutunului și renunțarea la fumat.
În data de 9 și 10 februarie 2024, membri ai organizațiilor profesionale ce au în grijă sănătatea copiilor și adolescenților din SUA, România, Turcia, Macedonia, Albania, Kazahstan, Kârgâzstan, reprezentanți ai Ministerului Sănătății al Republicii Moldova (MS) și ai Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în Moldova s-au întrunit în cadrul unui atelier de discuții la Chișinău.
La deschiderea evenimentului a fost prezentă și Angela Paraschiv, secretar de stat al MS, care a informat audiența despre angajamentul instituției pe care o reprezintă în controlul tutunului și combaterea consumului acestuia. „Organizarea acestui atelier reprezintă o bună inițiativă pentru protecția copiilor împotriva consumului de tutun, unul dintre principalii factori de risc în decesele provocate de maladiile netransmisibile. La nivel global, anual sunt înregistrate 8,7 milioane de decese din cauza fumatului, iar la nivel național – 5 mii de decese”, a menționat secretarul de stat.
Potrivit unui studiu realizat recent la nivel de țară, 16 la sută dintre adolescenți consumă tutun și alte produse derivate din acesta. În acest sens, guvernul a aprobat Programul Național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare pentru anii 2023-2027 ce prevede reducerea cu 20% a consumului de tutun. De asemenea, este în proces de elaborare proiectul de modificare a Legii privind consumul de tutun, în vederea reglementării activităților industriei de tutun. Ministerul Sănătății realizează și activități de monitorizare a consumului de tutun pe teritoriul țării, promovează acțiuni de sensibilizare a populației, inclusiv printre adolescenți, privitor la daunele și impactul negativ al consumului de tutun. O acțiune importantă este majorarea recentă a accizelor la produsele de tutun, fiind demonstrat anterior că sporirea cu 10 procente a taxelor reduce consumul cu 4-5%.
În opinia prim-prorectorului Olga Cernețchi, prorector pentru activitatea didactică la USMF „Nicolae Testemițanu”, impactul produselor din tutun asupra sănătății copiilor devine tot mai nefast. Dacă anterior ne refeream doar la patologia somatică, atunci în prezent aceasta include și sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, manifestată prin depresii, fobii sau alte maladii psihice.
Profesorul Olga Cernețchi a vorbit și prin prisma medicului obstetrician ginecolog, menționând faptul că în ultimul timp se atestă tot mai multe cazuri de dependență la tabac printre gravide, fapt ce cauzează nașteri premature, sarcini extrauterine sau rezistență la analgezice. Prim-prorectorul a accentuat că problema pusă în discuție în cadrul atelierului este una de actualitate pentru întreaga omenire, deoarece fumul de tutun este primul drog ce afectează o persoană. Acest fapt se întâmplă încă din copilărie, în adolescență, în anturajul colegilor, prietenilor, adesea al părinților și, de multe ori, aceasta poate provoacă dependență pentru întreaga viață.
Daniela Demișcan, reprezentanta Biroului OMS în Moldova, a remarcat că ediția din acest an a Zilei Mondiale fără Tutun (marcată la 31 mai) are sloganul Fii atent, sunt implicați copii, adolescenți, iar acest eveniment „ne va ajuta să pregătim un mesaj cu acțiuni și pași concreți în combaterea tabagismului în întreaga lume".
Potrivit profesorului universitar Neli Revenco, președinta Societății de Pediatrie din Republica Moldova, șefa Departamentului Pediatrie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, în cadrul atelierului, experții au abordat subiecte de actualitate ce țin de prevenirea și controlul tutunului și rolul medicilor pediatri și al societăților profesionale de profil în vederea combaterii efectelor negative legate de expunerea copiilor la fumul de tutun. Totodată, au fost planificate și identificate noi obiective și eventuale răspunsuri la provocările comune în ceea ce privește controlul tutunului și susținerea renunțării la fumat. Ca rezultat, a fost elaborat un cadru de referință ce include obiective, structuri corespunzătoare și rezultate potențiale ale colaborării pe viitor, fiind discutate oportunitățile de educație și suport în controlul acestui fenomen și în vederea reducerii fumatului la nivel regional.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii