Ziua Mondială a Diabetului
- 1432 vues
Diabetul zaharat este o boală cronică care apare fie atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină, fie atunci când organismul nu poate folosi eficient insulina pe care o produce. Insulina este un hormon care reglează glicemia. Hiperglicemia sau creșterea zahărului în sânge este un efect comun al diabetului necontrolat și, în timp, duce la deteriorarea gravă a multor sisteme ale organismului, în special a nervilor și a vaselor de sânge.
Diabetul de tip 2 – DT2 (numit anterior non-insulino-dependent sau debut la adulți) rezultă din utilizarea ineficientă a insulinei de către organism. Peste 95% dintre persoanele care suferă de diabet au tipul 2. Acest tip de diabet este în mare parte rezultatul excesului de greutate corporală și al inactivității fizice. Simptomele pot fi similare cu cele ale diabetului de tip 1, dar sunt adesea mai puțin marcate. Ca urmare, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani de la debut, după ce au apărut deja complicații. Până de curând, acest tip de diabet era observat doar la adulți, acum însă apare tot mai frecvent și la copii.
Diabetul de tip 1 – DT1 (cunoscut ca insulino-dependent, juvenil sau cu debut în copilărie) se caracterizează printr-o producție deficitară de insulină, respectiv se necesită administrarea zilnică a acestui preparat. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în anul 2017 circa 9 milioane de oameni au fost înregistrați la nivel mondial cu diabet de tip 1. Majoritatea trăiesc în țări cu venituri mari, însă cauza și metodele de prevenire nu se cunosc. Simptomele includ secreția excesivă de urină (poliurie), sete (polidipsie), foame constantă, scădere în greutate, modificări ale vederii și oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc.
În timp, diabetul zaharat are un impact negativ asupra sănătății omului, afectând inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. Adulții cu diabet prezintă un risc crescut de la două până la trei ori mai mare de a face atacuri de cord și accident vascular cerebral. Combinată cu fluxul sanguin redus, neuropatia (lezarea nervilor) la nivelul picioarelor crește șansa de ulcer al piciorului, infecție și eventuala necesitate de amputare a membrelor. Retinopatia diabetică este o cauză importantă a orbirii și apare ca urmare a deteriorării acumulate pe termen lung a vaselor mici de sânge din retină. OMS declară că aproximativ 1 milion de oameni sunt orbi din cauza diabetului. Diabetul se numără și printre principalele cauze ale insuficienței renale.
O alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun sunt modalități de prevenire sau amânare a apariției DT2. Diabetul poate fi tratat și consecințele acestuia evitate sau amânate prin menținerea unei diete sănătoase, activitate fizică, medicamente și screening regulat, inclusiv tratament împotriva complicațiilor.
Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, în anul 2019, fiecare a treia persoană din 100, cu vârsta între 30 și 70 de ani, poate deceda prematur din cauza bolilor cronice. Statisticile arată că bărbații au un risc aproape de 3 ori mai mare de a se îmbolnăvi de această boală netransmisibilă, comparativ cu femeile. Numărul de cazuri de diabet zaharat la adulți este de 417,8 cazuri la 10 mii de populație, la copii – 7,4 la 10 mii. Anual, sunt înregistrate cca 10 833 de cazuri, dintre care 10 755 la adulţi şi 78 la copii. Numărul de cazuri noi la adulți este de 37,4 cazuri la 10 mii de populație și copii – 1,2 la 10 mii.
În următorii ani, OMS își propune să stimuleze și să sprijine adoptarea unor măsuri eficiente pentru supravegherea, prevenirea și controlul diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia, în special în țările cu venituri mici și medii. Eforturile de creștere a accesului la medicamente ce salvează vieți este unul dintre obiectivele Pactului Global pentru Diabet (Global Diabetes Compact), lansat în aprilie 2021. Pactul reunește guverne naționale, organizații ONU, organizații neguvernamentale, entități din sectorul privat, instituții academice, fundații filantropice, persoanele care suferă de diabet și donatorii internaționali să lucreze pentru o lume în care toate persoanele cu risc crescut de diabet sau care trăiesc cu această afecțiune să poată avea acces la îngrijirea de care au nevoie.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii